Työväen kulttuuripalkinto 2021 Jukka Takalolle ja Timo ”Tipi” Tuoviselle

Kansan Sivistysrahaston arvostetut Työväen kulttuuripalkinnot jaettiin 11.12.2021 Työväen musiikkitapahtumassa Valkeakoskella. Vuoden 2021 palkinnon saajat ovat laulaja, säveltäjä, sanoittaja, muusikko ja kantaaottava kupletisti Jukka Takalo sekä musiikkituottaja, säveltäjä, muusikko ja työväen musiikin tutkija Timo ”Tipi” Tuovinen

Vas. Jukka Takalo (kuva: Kaisa Heikkinen), oik. Timo ”Tipi” Tuovinen

Jukka Takalo on tullut tunnetuksi suomirockyhtye Aknestikin laulajana ja keulakuvana ja vuodesta 2003 alkaen monipuolisena sooloartistina. Hän on tehnyt lukuisia protestilauluja, muun muassa uuden sukupolven työväenlaulun Ei löy­säs­sä hir­res­sä kra­vat­tia tarvi. Hänen tunnetuimpiin kappaleisiinsa kuuluu Jokainen on vähän homo Vastarannan laulut -levyltä (2011), jonka videota on YouTubessa katsottu yli miljoona kertaa. Viime vuosina Jukka Takalo on kunnostautunut nuorten, yhteiskunnallista laulua uudistavien lauluntekijöiden pedagogina ja kannustajana. Jukka Takalo ei tee kulttuuria itselleen ja itsekseen, vaan nauttii, kun saa muut rohkeasti mukaan.  

Timo ”Tipi” Tuovinen on toiminut Työväenliikkeen eri ohjelmaryhmissä 1970-luvulta lähtien. Tuovisen tutkimus Reino Helismaan kisällilauluista julkaistiin Työväentaide ja kulttuuri muutosvoimana -kirjassa (2020) ja hänen kirjoittamansa kirja Suomalainen työväenlaulu – kisällilaulajien aika julkaistiin talvella 2021. Tuovinen on osallistunut Työväenkulttuuri talteen ja eläväksi -hankkeeseen muun muassa koordinoimalla sotien jälkeisten kisällilaulujen keräystä. Timo ”Tipi” Tuovinen on osallistunut muusikkkona, säveltäjänä, sovittajana ja tuottajana lukuisiin produktioihin vuodesta 1975 alkaen. 

Palkinto on tänä vuonna arvoltaan 3500 euroa kummallekin palkinnon saajalle ja sen myöntää työväenkulttuurin parissa tehdystä ansiokkaasta työstä KSR:n hallitus.

Vuodesta 1982 alkaen jaetun kulttuuripalkinnon saajien joukossa ovat aiemmin olleet mm. legendaarinen työväenlaulaja Reijo Frank, Viljo Kajava, Jani Uhlenius, teatterineuvos Eila Roine ja Seela Sella.

LÄMPIMÄT ONNITTELUT JUKKA JA TIPI!

Lue lisää palkintoperusteluista