Leena Simosen upea työ kuluttajien eteen jatkuu rahaston kautta

Järjestöneuvos Leena Simonen on tehnyt pitkään ja ansiokkaasti työtä suomalaisen kuluttajan edunvalvonnan kehittämisessä. Hän on ollut aktiivisesti rakentamassa nykyistä Kuluttajaliittoa aina sen alkuvaiheista lähtien.

Kutsu Kotineuvontaliiton toiminnanjohtajapestiin tuli silloiselta ministeri Pirkko Työläjärveltä.
– Tuolloin ei ollut kännyköitä ja olin lähtenyt äitini luokse lomalle Ylivieskaan. Minua ei tavoitettu suoraan, mutta joku tiesi siskoni työskentelevän Ylivieskan apteekissa. Hänelläkin sattui tuolloin olemaan vapaapäivä, kun puhelimella yritettiin sitä kautta tavoittaa. Sattumalta joku osasi neuvoa soittamaan äidilleni. Minä puolestani en meinannut oikein uskoa, että ministeri Työläjärvi tosiaan minua tavoitteli, Leena Simonen muistelee hymyillen uransa alkuaikaa, joka vie aina vuoteen 1978 asti.

Kuluttajaliikkeellä on Suomessa 100 – vuotinen historia ja nykyinen Kuluttajaliitto-Konsumentförbundet ry on toiminut 30 vuotta. Kuluttajaliitto perustettiin virallisesti 18.6.1990 itsenäiseksi ja riippumattomaksi kuluttajien etujärjestöksi. – Alunperin toiminnan juuret olivat sosialidemokraattisessa naisliikkeessä ja osuustoimintaliikkeessä. Toukokuussa 1957 eräät kotineuvontayhdistykset perustivat valtakunnallisen Kotineuvontaliiton, jonka toimintaa kehitettiin asteittain kohti laaja-alaisempaa kuluttajajärjestöä. Vuoden 1990 kesäkuussa palkansaajakeskusjärjestöt vauhdittivat itsenäisen ja riippumattoman kuluttajien etujärjestön syntymistä. Syntyi uusi Kuluttajaliitto, joka kutsui kaikki asemastaan kiinnostuneet kuluttajat valvomaan etujaan yhteiskunnassa ja markkinoilla. Palkansaajakeskusjärjestöt ilmoittivat jättäytyvänsä taustalle. Näin luotiin edellytykset nykyiselle kuluttajavetoiselle organisaatiolle, jossa päätösvaltaa käyttävät kuluttajayhdistykset, Simonen kertoo. Toiminnassa siirryttiin neuvontakursseista edunvalvontaan.

Kuluttajien edunvalvonta, kuluttajien koulutus ja yhteiskunnallinen vaikuttamistyö on ollut merkittävä osa Leena Simosen työkenttää ja vapaa-ajan järjestötyötä. Vuonna 1996 hän perusti 50 – vuotisjuhliensa kunniaksi nimeään kantavan rahaston Kansan Sivistysrahaston alle. Rahaston tarkoituksena on tukea tutkimus- ja kulttuuritoimintaa kuluttajatutkimuksen ja työväenperinteen säilyttämiseksi. Lisäksi rahasto jakaa Leena Simonen – tunnustuspalkinnon muutaman vuoden välein.

Kuluttajien edunvalvonta, kuluttajien koulutus ja yhteiskunnallinen vaikuttamistyö on ollut merkittävä osa Leena Simosen työkenttää ja vapaa-ajan järjestötyötä.

Tänä syksynä ensimmäistä kertaa jaettavan palkinnon tavoitteena on nostaa esiin ja kannustaa perustason kuluttajatoimintaa. – On hienoa nostaa esiin ja antaa tälla tavalla tunnustusta sellaiselle aloitteellisuudelle, josta muutkin voivat saada ideoita ja ottaa mallia omaan toimintaansa, Simonen tiivistää.  Palkinnon myöntämisen perusteina ovat mm. pitkäjänteinen ja laadukas työ kuluttaja-asioiden edistämiseksi, oma-aloitteisuus, aktiivisuus, innovatiivinen lähestymistapa sekä toiminta kattavasti koko yhdistyksen toiminta-alueella.

Lisätietoja Leena Simosen rahastosta ja tunnustuspalkinnosta www.sivistysrahasto.fi/rahastot. Rahaston toimintaa voi tukea lahjoituksin ja ohjaamalla esimerkiksi merkkipäiväonnittelunsa kuluttajatyön edistämiseksi tätä kautta.