Visa Tammen rahasto perustettu

Visa Tammen upea työ jatkuu rahaston muodossa.

Haastattelu on sovittu pidettäväksi Viralan työväentalolla Janakkalassa. Pihalla vastassa on hyväntuulinen Visa Tammi, joka on tullut Vantaalta asti esittelemään taloa mahdolliselle vuokraajalle.  – Tästä ei ole kuin 75 kilometrin matka. Pian sen ajaa. Talvella kävin tässä tekemässä kahdesti viikossa lumityöt, hän kertoo.

Kun Viralan työväentalo tuli myyntiin, päätimme Pohjantähden Työväen retkeilijöiden toimesta ostaa tämän. Talkoilla on tätäkin korjattu ja mukana työssä on koko elämän kirjo. Ikähaarukka väellä on kahdesta ikävuodesta aina tuonne 90 – vuoteen asti, Tammi hymyilee. 

Vastaavaa sitoutumista talkootyöhön ja työväentalojen ylläpitoon saa hakea toden teolla. Työväentalo on hienossa kunnossa ja keskustelun puitteissa käydään läpi pitkää listaa tehdyistä kunnostustöistä – ja ne koskevat vain tätä taloa.  Visa Tammi on mukana lukuisten työväentalojen ylläpidossa ja toiminnan jatkuvuuden edistämisessä.

Työväentalojen toiminnan tukipilari

Työväentalot ovat vetäneet Tammea puoleensa pienestä pitäen. Ne merkitsivät jo lapsuudessa paikkaa, jossa tavattiin muita ja muodostettiin yhteisöjä. – Siellä tapahtui kaikki, toteaa Tammi. Talkootyöstä puhuminen herättää  vilkkaan keskustelun. – Talkoilla tehtiin työväentalo aikanaan Korsoon. Rakennustöihin ryhdyttiin, sillä talo joutui tuhopolton kohteeksi marraskuussa 1990. Siitä jäi innostus talkootöihin. – Innokkaina pohjoisen retkeilijöinä tulimme ostaneeksi vuonna 1999 Keuruun Asunnan työväentalon ja tuolloin perustimme Pohjantähden Työväenretkeilijät.

Myöhemmin työväentaloista tuli myös pitkäaikainen harrastus, sillä Tammi on 40 vuoden ajan kuvannut työväentaloja ja antanut niiden toimintaan neuvontaa. Sitoutumisesta kertoo tältäkin osin se, että hän on toiminut Työväentalojen liitossa noin 20 vuoden ajan. Ensin taloudenhoitajana ja sittemmin puheenjohtajana.

– Olen myös Korson Nuorten Kotkien kummisetä, Visa Tammi kertoo hymyillen. – Parhaimmillaan Korson Työväenyhdistyksen alla toimi kuusi Kotkayhdistystä ja Vantaalla kaiken kaikkiaan 21 yhdistystä. Tänä kesänä toivomme, että voimme järjestää jälleen Kotkaleirin. Tavoitteena on saada mukaan noin 120 lasta, hän jatkaa. Nuorten toiminta on selvästi Tammelle tärkeää ja hän pitää kummiutta arvossa.

Rautatie läsnä elämässä aina

Monipuolinen ja sitoutunut työväenliikkeen toimija – sitä Visa Tammi on kirjaimellisesti. Hän on ollut työväenyhdistyksen johtokunnassa aina vuodesta 1983 lähtien puheenjohtajana, opintosihteerinä ja pisimpään taloudenhoitajana 28 vuoden ajan. Tällä hetkellä hän toimii yhdistyksen sihteerinä.  

Työuransa Visa Tammi on tehnyt rautateillä. Rautatie oli läsnä elämässä lapsuudesta asti. Tammi valmistui ammattikoulusta metallipuolelta, mutta työpaikkaa ei siltä alalta löytynyt. Kahden viikon työttömyyden jälkeen, vielä alaikäisenä, hän sai väliaikaisen pestin rautateiltä tilapäisenä asemamiehenä.

Tuota väliaikaista pestiä on nyt kestänyt yli 40 vuotta junamiehenä, konduktöörinä, pääluottamusmiehenä ja Rautatietyöläisten liiton sosiaalisihteerinä, koulutusvastaavana ja järjestöasiantuntijana. Viimeiset 11 vuotta työpaikka on ollut Julkisten ja Hyvinvointialojen liitto JHL, kun Rautatietyöläisten liitto yhdistyi siihen.

Merkkipäivän kunniaksi rahasto

Visa Tammi täyttää 60 vuotta 1.5.2021 – elämän mittaiseen toimintaansa sopivasti työväen juhlapäivänä. Noin kuukauden päähän tästä merkkipaalusta sijoittuu myös pitkän työuran päättyminen ja eläkkeelle jääminen.

Juhlan kunniaksi ja upeaa, sitoutunutta elämäntyötä vaalimaan on perustettu Visa Tammen rahasto. Haastattelun aikana rahastolle kirjattu tarkoituspykälä on herännyt eloon. Vuosikymmenten aikana tehty valtava määrä talkootyötä, innostunutta järjestötoimintaa ja sitoutunutta osallistumista yhteisten tavoitteiden edistämiseksi on vahvasti läsnä keskustelussa ja tiivistyy juuri perustetun rahaston tavoitteissa.

Visa Tammen rahaston tarkoituksena on tukea nuorten kulttuuri- ja urheilutoimintaa, naisten yhteiskunnallista toimintaa, eläkeläisten vapaa-ajanviettoa ja näiden ryhmien poliittisen toiminnan ja koulutuksen järjestämistä sekä teatteri- ja näyttämöharrastusta. Ja rahasto ei voisi kantaa Visa Tammen nimeä, jos sen tavoitteista ei löytyisi seuraavaa lausetta ”lisäksi rahasto tukee työväentaloihin ja niiden historiaan liittyvää yhteiskunnallista tutkimusta ja arkistointityötä, ja niissä järjestettävää kulttuuri-, sivistys- ja harrastustoimintaa”.

Merkkipäivää ja eläkkeellä jäämistä Visa Tammi juhlii 11.6.2021 klo 10.00 – 18.00 Korson seurakuntakeskuksessa. Mahdolliset onnittelut voi ohjata Visa Tammen rahastoon tilille FI85 1521 3000 0060 09, tiedonantoon: Visa Tammi.